Podobno ze względów zdrowotnych powinniśmy jak najczęściej jeść ryby lub owoce morza. Ja bardzo chętnie – uwielbiam. Niestety, szczerze mówiąc, robiłam je zawsze, ale to zawsze tak samo: filet posypywałam przyprawami i razem z kawałkiem masła zawijałam w folię aluminiową i wrzucałam do parowara. Pycha, ale ile można?

okładka książki Ryby są superDlatego książka Doroty Wellman i Karola Okrasy pt: „Ryby są super” była wprost stworzona dla mnie. Książkę można było dostać w Lidlu jakoś w okolicach świąt ale i teraz bez trudu znajdziecie ją na przykład na aukcjach internetowych.
W książce znajdziecie aż 80 przepisów podzielonych tematycznie w 6 rozdziałach: przystawki (i to nie tylko śledzie!), zupy (tak, zupa rybna to nie zupa pomidorowa , która zawsze smakuje prawie tak samo. Zupa rybna to temat  – nomen omen – rzeka), dania główne, świąteczne, z grilla i  – mój ulubiony rozdział – owoce morza. Oprócz tego w książce znajdziecie sporo rad praktycznych: charakterystykę najpopularniejszych ryb, jak sprawdzić czy ryba jest świeża a także jak je przechowywać, oprawiać i w końcu… jeść.

Większość przepisów składa się z dwóch części: informacji jak przygotować rybę oraz dodatek do niej  – sos, ziemniaczki, surówka itp. (np. dorada pieczona w soli podana z kurkami z kalarepą albo halibut z sosem chrzanowo-orzechowym).  Różnorodność jest ogromna, naprawdę nie myślałam, że z wodnych stworzonek można przygotować aż tyle różnych dań.
Tradycyjnie już, abyście mogli lepiej poznać książkę, poniżej prezentuję wykonanie jednego z dań.

HALIBUTOWE KĄSKI W ZIOŁOWYM CIEŚCIE w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na sos:

• 2-3 łyżki cukru (ja tradycyjnie już zastąpiłam zdrowszym i mniej kalorycznym ksylitolem w tej samej ilości)
• Szklanka soku ananasowego z kartonika (ja wzięłam z puszki)
• 250 ml przecieru pomidorowego (ja zrobiłam go sama z trzech pomidorów )
• 4 łyżki soku z cytryny
• Czerwona papryka
• Marchewka
• Duża cebula
• ½ papryczki chili (ja miałam w proszku)
• 2 ząbki czosnku
• 2-3 plastry ananasa (świeżego lub z puszki, ja miałam z puszki)
• Sól
• Łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Robimy przecier pomidorowy  – sparzamy 3 pomidory, wrzucamy do rondelka i gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy troszeczkę cukru (pół płaskiej łyżki)

sos do halibuta

Cukier karmelizujemy (tj. wrzucamy do garnuszka, podgrzewamy i rozpuszczamy), dodajemy do niego ¾ szklanki soku z ananasa, przecier, sok z cytryny, czosnek, marchewkę, paprykę, cebulę  i chili.

pokrojone warzywa na desce do krojenia
W przepisie napisano, aby smażyć to około 3 minut – ja dusiłam w rondelku. Na koniec dodajemy kawałki ananasa, odrobinę soli i resztkę soku z ananasa wymieszaną z mąką ziemniaczaną (aby zagęścić potrawę). Sos gotowy.

gotowy sos do halibuta

Składniki do przygotowania halibuta:

• 500g filetów z halibuta
• Sok z cytryny (moim zdaniem to za dużo, wycisnęłam około ¼ a nie cały cytrus)
• Sól i pieprz
• 2 jajka
• 220 ml piwa (jakieś zwykłe, jasne piwo)
• 200g mąki

Pietruszka i koperek (ja nie lubię, więc ich nie dodawałam).
Powyższe składniki są zapisane w takich ilościach w książce, ale mnie wyszło zdecydowanie za dużo ciasta. Nic się nie zmarnowało – zrobiłam z reszty pozostałości placki, które mój mąż pochłonął z rozkoszą, ale następnym razem wszystkie składniki poza rybą obetnę o połowę. Ale, wróćmy do tematu:
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem.

filety z halibuta

Z białek ubijamy pianę a żółtka, piwo, mąkę i sól rozrabiamy na gładkie ciasto, do którego później ową pianę dodajemy. Jeżeli lubicie, to w książce jest napisane aby dodać teraz do tego koperek (fuj) i pietruszkę (ble). Ja to pominęłam.  Halibuta obsypujemy mąką, maczamy w cieście i smażymy. Podajemy z sosem słodko kwaśnym i ryżem.
Wygląda nieźle a smakuje jeszcze lepiej!

usmażony halibut

specjalnie dla No SIZE: Izabela Witorzeńć  Pozycje obowiązkowe

Skomentuj artykuł